Chablis er det nordligste vindistrikt i Bourgogne som er kendt for sin hvide drue, Chardonnay. Den er næsten udelukkende den eneste drue der bliver dyrket i dette distrikt. Vinene er kendt for at være en tørre hvidvine med en ren aroma og smag. Vinene har mere syre og mindre smag af frugt end Chardonnay fra de varmere områder. I Chablis ligger vinen ofte på rustfrie ståltanke og sjældent på egetræstønder. De typiske vine som ligger kort tid på tønde er Grand Cru og Premier Cru.
De bedste Chablis er intense i smagen, sprøde, fuld af styrke, har karakter og være en smule mineralagtige. I næsen er der varianter af grønne æbler og citron. I munden leverer Chablis aromaer af vanilje, citron og lind.
Den ældste jord i regionen daterer sig tilbage til mere end 180 millioner år siden, og omfatter Kimmeridge ler, som består af kalksten, ler og fossile østersskaller. Alle Grand Cru og Premier Cru vinmarker i Chablis er plantet på Kimmeridgean jord. En lidt yngre kalksten baserede jord kaldet Portlandian udgør størstedelen af jorden i de øvrige områder.
Alle Grand Crus og mange af Premier Cru vinmarker er plantet langs dalen af Serein floden. Sydvestvendte skråninger med maksimal soleksponering er reserveret til Grand Crus og de to mest højt ratede Premier Crus, og resten af Premier Cru vinmarker er plantet på sydøst vendte skråninger. I løbet af høsttiden, skal Grand Cru druer plukkes med en potentiel alkohol på mindst 11 procent, mens Premier Crus skal være mindst 10,5 procent, ifølge AOC reglerne.
Grand Cru udbyttet er begrænset til 3,3 tons per hektar. Der er ingen regler mod mekanisk høst, men de fleste producenter af Grand Crus foretrækker forsigtig håndtering og håndplukker druerne, da mennesker bedre kan behandle druerne mere blidt og er i stand til at skelne mellem modne og umodne druer. Vinmarker med Grand Cru betegnelse i Chablis regionen omfatter: Bougros, Les preuses, Vaudesir, Grenouilles, Valmur, Les Clos, Blanchot og uofficielt , La Moutonne.
Chablis Appellation
Appellation Chablis Grand Cru Controlée
Appellation Chablis Premier Cru Controlée
Appellation Chablis Controllée
Appellation Petit Chablis Controlée
Aromaer
Citron
Smør
Mineral
Produktion
32 millioner flasker
Areal
4.300 ha.
Lagring
Chablis: 2 til 5 år.
Premier Cru: 3 til 7 år.
Grand Cru: 5 til 12 år.
Anbefalet årgange
2010, 2007, 2005, 2002, 2000, 1996, 1995
(Årgang 2005 betragtes som bedste år.)
__________________________________________
Anvendte kilder:
www.wikipedia.com - www.bourgognevine.dk - www.terroir-france.com - www.raviindiacuisine.com - www.telegraph.co.uk - www.bermuda.com
0 kommentarer :
Send en kommentar