Vinene fra Beaujolais

Beaujolais er det sidste område af Bourgogne mod syd, som almindeligvis producerer vine på druen Gamay. De er tynd-hudet og har et lavt tannin indhold. Hvidvinene fra området er produceret på Chardonnay, som kun udgøre 1 % af produktionen. Aligoté druen er også tilladt i området indtil 2024, hvis de blev plantet før 2004.



Beaujolais har en tendens til være lyse rødvine med en høj mængde af syre. Beaujolais producerer en så stor mængde vin, at området producerer mere vin end alle de øvrige områder tilsammen. Altså Chablis, Côte d'Or, Côte Chalonnaise og Mâconnais. Vinene er opkaldt efter området, som er en historisk provins, der ligger nord for Lyon og faktisk dækker dele af det nordlige Rhône, og dele af den sydlige del af Saône-et-Loire. Klimaet er tættere på Rhône, men administrativt betragtes Beaujolais som en del af Bourgogne. Vinene er dog helt individuelle og skal betragtes separat fra Rhône og Bourgogne.
Internationalt er regionen kendt for en lang tradition med vinfremstilling.

Romerne var de første som dyrkede vinstokke i Beaujolais, langs handelsruten op til Saône dalen. Brulliacus var den mest markante romerske vingård og lå placeret på en bakkeskråning i Mont Brouilly. I Morgon havde romerne også plantet vinmarker. Benediktinermunke stod for fremstillingen og vinavlen fra det 7. århundrede og op gennem middelalderen.

I 1980erne blev Beaujolais utroligt populært på verdensmarkedet, for sin nouveau vin. Det var kreativ markedsføring fra Négociants som Georges Duboeuf, som gjorde at efterspørgslen overhalede udbuddet. Men da flere af producenterne forsøgte de samme metoder og skabe let drikkelig vin til billige penge, begyndte produktionens kvalitet at falde og det skabte et negativt ry blandt forbrugerne i 1990erne og begyndelsen af det 21. århundrede. Producenterne havde en helt sø af overskudsvine, så de franske myndigheder tvang dem til, at reducere gennem obligatorisk destillation.

Dette har givet et fokus på en produktion af mere komplekse vine, der aldre længere på egetræsfade, inden de sælges. De seneste år har det været en stigning i antallet af terroir drevet ejendomme, hvor de aftapper vine fra enkelt vinmarker eller fra Cru Beaujolais kommuner, hvor navnet på kommunen så er tilladt, at vise på etiketten.

Gamay Noir, som udbredte drue hedder i Beaujolais er en krydsning af Pinot Noir og den antikke hvide Gouais. Gouais menes at være introduceret af romerne til området. Gamay Noir er en mindre vanskelig drue at dyrke, og den er moden to uger tidligere. Udbyttet er desuden også rigtig stort. I juli 1395 forbød Hertugen af Bourgogne dyrkning af Gamau, fordi han betragtede det som et "dårligt og illoyalt anlæg", fordi jorden skulle bruges til den mere elegante Pinot Noir. 60 år senere, erklærede Philippe den Gode, at Gamay skulle flyttes længere mod syd, hvor druen passede bedre til den granit baserede jord, hvor druen trives bedre. Det var for at fastholde Bourgognes ry og få Gamay beplantningerne ud af de vigtigste Bourgogne regioner.




_________________________________________________

Beaujolais Appellation

Beaujolais AOC, dækker 60 landsbyer og er den mest brugte appellation. Dette betyder en "almindelig" / Ordinaire. De fleste af vinene under denne appellation sælges som Beaujolais Nouveau. Der bliver produceret omkring 75 millioner flasker om året.

Beaujolais - Villages AOC, er den mellemeste kategori i form af klassifikation. Denne dækker 39 kommuner. Hvis druerne kommer fra enkel kommune kan de tilføje navnet af kommunen til betegnelsen Beaujolais - Villages.

Cru Beaujolais er den højeste kategori for klassificering og omfatter ti landsbyerne, som ligger ved Beaujolais bjergene. I Beaujolais refererer Cru til et hel vinproducerende område, hvor det øvrige Bourgogne udtrykker navnet på en individuel gård / by.
Beaujolais Blanc udgøre en lille mængde af Chardonnay hvidvine, som kaldes Beaujolais Blanc eller Beaujolais Villages Blanc. Den lille produktion er grundet, at mange af markerne også ligger ind i regionen Mâconnais og producenterne vil hellere sælge under den salgsbare og velkendte Mâcon Blanc betegnelse. Der er dog også kommuner i Beaujolais som begrænser vingårdene til maksimalt, at have plads til 10 % hvide druer.
Beaujolais Rosé er lavet på Gamay og er en tilladt Beaujolais AOC, men den er sjældent produceret.

_________________________________________________
Beaujolais Cru
Herunder er listen over de forskellige Beaujolais Crus, hvor de tre øverste er lettere og derfor er beregnet til at drikkes indenfor tre år. De efterfølgende tre er medium fyldige og det anbefales, at de ligger mindst et år på flasken og skal drikkes inden fire år. De sidste fire er de kraftigste og bør ligge mellem 4-10 år efter høst.
Brouilly er den største Cru i Beaujolais, beliggende omkring Mont Brouilly. Vinene er kendte for aromaer af blåbær, kirsebær, hindbær og ribs. Sammen med Côte de Brouilly er denne Cru, det eneste område som må dyrke andre druer end Gamay. Derfor er der i dette område også Chardonnay, Aligote og Melon de Bourgogne (En drue som er brugt i Loire dalen og i Nord-Amerika).
Régnié er den nyeste af de anerkendte Cru, som var et Beaujoalis Villages område frem til 1988. Smagen er hindbær og ribs og er kendt for, at have en kraftigere smag end de andre Crus i kategorien. Beboerne mener at dette var det første område som blev beplantet med vinstokke af romerne. (Juliénas beboere mener deres var første)
Chiroubles er kendt for den fine duft af bl.a. violer, og vinmarkerne er blandt de højest beliggende Cru Beaujolais.
Côte de Brouilly ligger på skråninger af vulkanen Mont Brouilly, i Brouilly Cru området, men vinene er mere koncentreret end Brouilly vinen.
Flurie er en af de mest eksporterede Cru Beaujolais til USA. Disse vine er frugtige og de gode årgange skal være mindst fire år og kan aldres helt op til 16 år.
Saint-Amour er vine som er kendt for aroma af ferskner. De bedste af disse vine skal være mindst fire år og kan aldres helt op til 12 år. Området menes at være opkaldt efter en romersk soldat.
Chénas er den mindste Cru Beajolais som engang havde mange af vingårdene der nu sælges under Moulin - à - Vent. Området er kendt for en aroma af vilde roser. De bedste årgange skal aldres i mindst fem år og kan holde helt op til 15 år efter høst.
Juliénas er opkaldt efter Julius Cæsar og producerer vine som er kendte for en rig og krydret aroma. Beboerne mener at området var det første hvor romerne plantede vinstokke i Beaujolais. (I modsætning mener beboerne fra Régnié, at deres var det første)
Morgon er vine med en silkeblød karakter efter fem års opbevaring. Vinene har de dybeste farver blandt Cru Beaujolais og har aromaer af abrikoser og ferskner. Morgon har er særlig bjergskråning, kaldet Cote du Py, som producerer de bedste eksempler på Morgon vine.
Moulin - à - Vent producerer de gennemsnitlige længstvarende Beaujolais vine, som er op til ti år. I området bliver der også brugt eg, som giver mere struktur og tannin end andre Beaujolais vine. Sætningen Futs de Chêne kan fremgå af etiketten som beskriver, at vinene har lagret på eg.

__________________________________________
Anvendte kilder:
www.wikipedia.com - www.bourgognevine.dk - www.bonjourlafrance.com - www.terroir-france.com - www.m.princetoncorkscrew.com - www.dinnersjournal.blogs.nytimes.com - www.beaujolaisandbeyond.co.uk


0 kommentarer :

Send en kommentar

 

Vinanmeldelser

Ønsker du, at din vin skal anmeldes, så besøg linket og læs hvordan. Skal din vin anmeldes?

Om siden

Bourgogne vinblog er en side som fokuserer på det traditionelle og unikke vinområde Bourgogne. Formålet er, at skabe den bedste danske side omkring vinene fra området. På siden kan du læse detaljeret om bl.a. områderne, appellationssystemet og meget mere. Jeg laver løbende anmeldelser, hvor der bliver lagt fokus på forbrugervenlige detaljer.